Zo houd je jouw werkschoenen in optimale staat
In de praktijk blijkt dat werkschoenen over het algemeen slecht of niet onderhouden worden. Zonde van de schoen, én van je geld. Goed onderhoud van schoeisel kan de levensduur van je werkschoenen aanzienlijk verlengen. In dit artikel geeft Proforto je vier tips waarmee jij jouw werkschoenen in optimale staat houdt.
4 onderhoudstips voor werkschoenen
1 - Schoonmaken
Misschien de meest voor de handliggende en makkelijke tip, maar wel erg belangrijk: schoonmaken! Langdurige blootstelling van vuil en modder tasten het materiaal van de werkschoenen aan. Zorg er dus voor dat je je schoenen met enige regelmaat schoonmaakt.
- Gebruik eerst een zachte borstel om de grootste resten modder of vlekken te verwijderen.
- Wrijf daarna met een droge, zachte doek over de werkschoen heen om stof en vuil te verwijderen.
- Maak de doek vochtig en wrijf er nogmaals mee over de werkschoen totdat deze schoon is.
- Vergeet niet om de werkschoenen daarna goed te laten drogen (op kamertemperatuur) en het leer daarna te behandelen. Let op: laat je werkschoenen nooit op of bij de radiator drogen.
2 - Behandelen met vet
De meeste werkschoenen zijn van leer gemaakt - behandel je leren werkschoenen regelmatig met ledervet. Het leer blijft hierdoor soepel en beter bestand tegen de inwerking van vocht, vuil en milde chemicaliën.
- Maak je schoenen eerst goed schoon (zie de bovenstaande tip);
- Breng het ledervet in transparante vorm of in de kleur van het te behandelen leer aan.
- Je brengt de poets gelijkmatig aan met een zachte doek, laat het een paar minuten intrekken.
- Gebruik vervolgens een borstel om het leer weer op te poetsen en te laten glanzen.
3 - Kies een schoen met overneus
Veiligheidsschoenen worden soms ook als hulpmiddel tijdens de werkzaamheden ingezet: bijvoorbeeld als ondersteuning bij een zwaar voorwerp, of als hefboom. Handig, maar niet zonder risico: onnodige belasting beschadigt het leer op de neus, wat zorgt voor extra slijtage. Dit gebeurt bijvoorbeeld ook als je veel werk op de knieën of kruipend uitvoert.
Het gevaarlijke gevolg hiervan kan zijn dat de neus los schiet in het geval van belasting. Een zogenoemde overneus biedt uitkomst: deze extra veiligheidsneus is aan de buitenkant van schoen gemonteerd, waardoor de werkschoen beter beschermd is tegen slijtage.
4 - Hygiëne
Heb je relatief veel last van transpiratieproblemen in je werkschoenen? Tref dan extra maatregelen om vieze geurtjes te voorkomen, maar ook om de levensduur van je werkschoenen te verlengen.
- wissel de sokken meerdere malen op een dag;
- was je voeten grondig tijdens het douchen;
- gebruik vocht absorberende inlegzolen - deze zorgen voor een snelle afvoer van transpiratievocht;
Een goede aanvulling hierop is het wisselgebruik van schoenen. Dit werkt als volgt:
- je hebt twee paar werkschoenen nodig
- je wisselt dagelijks van schoen, waardoor de schoenen één extra dag hebben om het opgenomen transpiratievocht uit te wasemen.
In principe doe je even lang - en waarschijnlijk zelfs langer - met twee paar schoenen in wisselgebruik, dan met twee paar na elkaar.