Kan ik een steunzool in mijn werkschoen dragen?

Aansprakelijkheidsrisico bij werkschoenen met steunzolen

Fysiek belastende beroepen kunnen veel verschillende voetklachten veroorzaken. Denk hierbij aan beroepen waarbij men veel staat, loopt, machines bedient of werkt aan een productielijn. Vaak zijn werkschoenen een vereiste bij dit soort beroepen. Echter ontstaat er een aansprakelijkheidsrisico wanneer de standaard inlegzool uit de werkschoen wordt gehaald en wordt vervangen door een eigen steunzool.

Certificering van werkschoenen

Omdat werkschoenen aan specifieke eisen moeten voldoen, worden deze gekeurd door TÃœV Rheinland Nederland. De werkschoen wordt dan gecertificeerd volgens de Europese NEN-EN-ISO 20345:2011 Safety (veiligheidsschoen), 20347:2012 Occupational (werkschoen) en 20346:2012 Protective (beschermschoen) normen.

Wanneer de standaard inlegzool uit de schoen wordt gehaald en wordt vervangen door een eigen steunzool, dan vervalt de certificering van de werkschoen en ontstaat er een aansprakelijkheidsrisico. De inspecteur van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid voert regelmatig inspecties uit met betrekking tot de productveiligheid van werkschoenen.

Werkschoenen met steunzolen én certificering

Gelukkig bieden diverse schoenmerken een oplossing voor het aansprakelijkheidsrisico. Een voorbeeld hiervan is Emma Footwear. Bij het aanmeten van een steunzool in een werkschoen dient uw podoloog zich te houden aan de instructies van de betreffende schoenfabrikant. Voor meer informatie over het aanmeten van steunzolen in werkschoenen kunt u terecht bij uw podoloog. 

Standaard inlegzolen van hetzelfde merk

Wanneer de inlegzolen van werkschoenen worden vervangen door andere inlegzolen van hetzelfde merk als de schoenen blijft de veiligheidsnormering in tact. 

Wat zijn de consequenties als niet de juiste steunzolen worden gedragen in werkschoenen?

Wanneer er zich een ongeval voordoet dan lopen zowel de drager van de schoenen als de werkgever een risico betreffende aansprakelijkheid. De aansprakelijkheid van de fabrikant vervalt namelijk zodra de inlegzool wordt verwisseld, omdat de werkschoenen dan niet zijn gedragen zoals ze getest zijn. Daarnaast zijn er verzekeraars en arbodiensten die geen vergoeding uitkeren bij een ongeval waarbij geen werkschoenen met veiligheidsnormering worden gedragen.

Persoonlijk advies?
We helpen je graag

Alle antwoorden vind je in onze klantenservice.

Ook persoonlijk

WhatsApp met ons via +31 (0) 6 198 972 05
Mailen kan direct naar klantenservice@proforto.nl