•  (8,9/10)
  •  (8,9/10)

Wil jij alles weten over werkkleding? In dit artikel beantwoorden we jouw belangrijkste vragen, zodat je precies weet welke werkkleding past bij jouw bedrijf én waar je op moet letten bij de aanschaf. Dat maakt het kiezen van werkkleding een stuk makkelijker.

Terug naar boven

Wat is werkkleding?

Werkkleding ondersteunt ambachtslieden uit allerlei branches bij het doen van hun werk. Goede werkkleding beschermt je, is praktisch en is soms verplicht door de overheid. Ook heeft werkkleding als doel om medewerkers herkenbaar te maken en professionaliteit uit te stralen. Beschermende werkkleding, zoals een overall, werkjas en natuurlijk werkschoenen leggen de basis voor veilig en prettig werken.

Praktische en professionele werkkleding

Terug naar boven

Waarom werkkleding?

Werkkleding maakt werken veiliger. Dat is de allerbelangrijkste reden om te kiezen voor werkkleding, ook als dit niet verplicht is in jouw branche. Investeren in veiligheid zorgt voor minder bedrijfsongevallen, minder verzuim en tevreden werknemers. Maar ook praktische oplossingen voor meer werkplezier en een verzorgde uitstraling spelen mee bij jouw keuze.

Drie goede redenen waarom werkkleding de investering waard is:

1. Veiligheid

De Arbo-wet is duidelijk: als werkgever ben je verplicht om te zorgen dat jouw werknemers hun werk veilig kunnen uitvoeren. Als zij daarvoor beschermingsmiddelen nodig hebben, dan lever je die. De EN ISO 13688 is daarbij leidend. Deze norm let op voldoende bescherming, comfort en ontwerp. Nieuw is dat er ook wordt gelet op veroudering. Dat zorgt ervoor dat werkgevers op tijd investeren in moderne, veilige kleding voor hun werknemers. Voor vuur en giftige stoffen gelden aanvullende normen. Check alle normen goed voor je overgaat tot aanschaf.

Veilige en reflecterende werkkleding

2. Functionaliteit

Een goede werkbroek, bodywarmer, overall of werkjas heeft veel slimme oplossingen. Die zie je op het eerste gezicht niet altijd, maar maken tijdens het werken een wereld van verschil. Een schroevendraaier handig opbergen in een vakje werkt sneller dan hem steeds uit de gereedschapsbak moeten pakken, om maar een voorbeeld te noemen. Over iets eenvoudigs als zakken is vaak heel goed nagedacht. De slimste manier om te weten of een bepaald type werkkleding de investering waard is, is het navragen aan de mensen op de werkvloer. Zij weten als geen ander hoe prettig en efficiënt werken er in de praktijk uitziet.

Functionele werkkleding in de praktijk

3. Professionaliteit

Zeker wanneer je werknemers met klanten in contacten komen, geeft werkkleding een professionele en herkenbare uitstraling. Die professionele look houdt rechtstreeks verband met kwaliteit. Een werkpolo die na een paar keer verwassen is, werkt juist tegen je. Net als scheuren in werkbroeken en verkleurde stoffen. Los van de veiligheid, die met beschadigde kleding in het geding is, wil je dat jouw werknemers er tip top bijlopen. Het zorgt er ook voor dat het teamgevoel onder je werknemers nog meer ervaren wordt. Prettig als je veel met ingeleende arbeidskrachten werkt.

Professioneel ogende werkkleding

Terug naar boven

Wanneer is werkkleding verplicht?

Als jouw medewerkers technische handelingen verrichten in werkplaatsen, garages of op bouwplaatsen, dan hoort de werkgever voor beschermende werkkleding te zorgen die voldoet aan alle normen die bij dat beroep horen. In sommige gevallen kun je hiervoor de richtlijn persoonlijke beschermingsmiddelen volgen. In veel gevallen is het ook een kwestie van gezond verstand. Laskleding hoort brandvrij te zijn, kleding voor wegwerkers of brandweerlieden hoort reflecterend te zijn. De beschermingsmiddelen, of dat nou werkkleding is, een veiligheidsbril of handschoenen, moeten alle risico’s tijdens het werken ondervangen.

Werkkleding met accessoires.

Waar moet werkkleding aan voldoen?

Werkkleding in de praktijk

Goede werkkleding voldoet aan de EN ISO 13688 norm. Daarnaast geldt de eis dat de kleding gemaakt moet zijn van bewezen effectieve materialen. Een veel gebruikte stof is cordura. Deze stof biedt voldoende bescherming en draagt ook nog eens comfortabel. Draagcomfort is dan ook een heel belangrijk uitgangspunt bij de aanschaf van werkkleding. Dit geldt ook voor werkschoenen: ze moeten prettig lopen, naadloos passen en ondersteunen bij langdurig staan en werken. Werkkleding en werkschoenen mogen nooit hinderen.

Terug naar boven

Welke werkkleding past bij mijn beroep?

We hebben de meest voorkomende beroepen die werkkleding gebruiken voor je op een rijtje gezet mét tips voor het maken van de beste keuze.

Zorgkleding

Zorgkleding en zorgschoenen hebben één extra belangrijke eigenschap: het moet heel goed te reinigen zijn. Kies daarom altijd voor een zorgmerk van hoogwaardige kwaliteit. Materialen als katoen, nylon, polyester, elasthan en leer zijn een slimme keuze. Goed en snel schoon te maken en comfortabel om te dragen.

Werkkleding bouw

Dat werkkleding voor de bouw moet voldoen aan alle normen staat buiten kijf. Maar een lekker zittend kledingstuk voor de harde werkers op de bouwplaats is net zo goed belangrijk. Je trui moet niet opkruipen als je naar boven moet reiken. Tijdens het bukken heb je geen zin in een blote rug. Kleine problemen? Niet als je er dag in dag uit tegenaan loopt op je werk. Timmerlieden, metselaars, stratenmakers, tegelzetters en steigerbouwers: met de juiste werkkleding kunnen ze hun vak goed en veilig uitoefenen en zien ze er representatief uit.

Werkkleding in de bouw

Horecakleding

Gastvrij, keurig verzorgd, snel te reinigen en comfortabel: horecakleding moet aan nogal wat eisen voldoen. Van bediening tot de grootkeuken: je wilt dat jouw personeel er eigentijds en hygiënisch bijloopt. Let daarnaast ook goed op draagcomfort en wasbaarheid.

Schilderskleding voor vrouwen

Werkkleding schilder

Een witte overall en klaar? Welnee, goede werkkleding voor een schilder gaat een stuk verder. Een goede overall is licht om te dragen en makkelijk om in te bewegen. Comfortabel, ademend en in elke kleur die je maar wilt.

Schilderskleding voor mannen

Werkkleding schoonheidsspecialist

De schoonheidsspecialist is afhankelijk van haar uiterlijk en uitstraling. De werkkleding van een schoonheidsspecialist moet dan ook onberispelijk zijn en toch lekker zitten. Niet altijd eenvoudig, want in het vak kom je met de nodige stoffen in aanraking, van kleurstoffen tot chemische middelen. Kies voor werkkleding die goed te reinigen is, in de wasmachine en door chemische reiniging. Het materiaal is beschermend en kookvast, want wat je niet in je kleding wilt hebben, wil je zeker niet op je huid hebben.

Terug naar boven

Materialen van werkkleding

De materiaalkeuze van werkkleding is volledig afhankelijk van de functie. Een kledingstuk dat winddicht moet zijn, vraagt om een andere stof dan een kledingstuk dat juist ademend is.

De belangrijkste materialen en hun eigenschappen:

Katoen

Katoen is een zuiver natuurproduct. Het is zacht, comfortabel en neemt veel vocht op zonder dat het klam aanvoelt. Het is de beste keuze voor werknemers die dicht bij warmtebronnen werken, zoals de zware industrie. Daarnaast isoleert katoen goed, smelt het niet bij hitte en vat het niet snel vlam. Dat maakt katoen bij uitstek geschikt als materiaal voor werkkleding. Omdat het een natuurproduct is, heeft katoen een antistatische werking. Ook prettig: katoen mag je als enige vezel op 90 graden wassen.

Polyester

Polyester is een zeer slijtvaste stof, omdat de vezels erg sterk zijn. Daarnaast is er voldoende draagcomfort. Polyester drijft vocht af, waardoor het vocht verdampt zonder vlekken achter te laten. Hierdoor word je niet koud en klam. Polyester heeft geen kleur afname, waardoor de werkkleding er ook op de lange termijn mooi blijft uitzien en krimpt niet in de was. Dat betekent dat een overall of werkbroek van polyester lang meegaat en ook maatvast is. Omdat polyester goed recyclebaar is, is het een duurzame keuze.

Fleece

Fleece is een breisel van 100% polyester dat geruwd wordt, zo wordt het harig en zacht. Fleece isoleert goed, houdt je lekker warm én neemt ook bijna geen water op. Fleece is sneldrogend en draagt licht. Dat maakt het heel comfortabel. Van nature is fleece niet winddicht. Dat lossen we op door een speciaal membraan tussen de lagen fleece te plaatsen. Een slim stuk techniek in jouw werkkleding. Deze unieke tussenlaag maakt het kledingstuk winddicht, maar zorgt tegelijk dat de stof nog steeds ademt. Fleece wordt gemaakt van o.a. recyclede pet flessen, zo is de keuze voor fleece ook een goede keuze voor het milieu.

Cordura

Cordura is de verzamelnaam van verschillende soorten duurzame en slijtvaste textiel. Ideaal voor de versteviging van zakken, knie-, schouder- en armstukken van een overall. De stof is 10 keer zo sterk als katoen, 3 keer sterker dan een gewone polyester vezel en is door de speciale PU-laag ook nog eens vuilafstotend. Kortom: perfect om zware belasting te doorstaan. Cordura is niet alleen praktisch, maar ook comfortabel en draagt heel zacht en licht. Tegelijkertijd biedt het veel bescherming, want de stof is bestand tegen abrasieve belastingen, zoals slijtage door schuren. Ook is cordura snij- en scheurbestendig.

Terug naar boven

Werkkleding per seizoen

Wanneer je buiten werkt is het van groot belang dat je werkkleding aangepast is op de seizoenen. Zomer of winter: het werk moet toch gedaan worden. Maar dan wel onder de beste omstandigheden.

Tijdens de kou

Buiten werken in de kou is prima te doen, mits je over de juiste kleding beschikt. Goede werkkleding maakt het werken in de kou draaglijk, zelfs bij erg lage temperaturen. Warme werkkleding, zoals een werkjas of werkbroek, is nodig om onderkoeling te voorkomen en draagt bij aan een goede gezondheid. Natuurlijk doet dit niks af aan de kwaliteit van de kleding. Het is een extra bescherming.

Bedrijfskleding voor in de kou

Tijdens de warmere dagen

Elk seizoen vraagt om werkkleding met andere eigenschappen. In het voorjaar en vooral in de warme zomer is ademende, luchtige werkkleding een must. Katoen, linnen en cool wool dragen licht en zijn ademend. Bovendien houden ze zweetluchtjes tegen. Ook zijde is een uitstekende keuze in de zomer, omdat het zich aanpast aan de omgevingstemperaturen. In de zomer draagt het heerlijk licht en luchtig, in de winter houdt het de warmte vast. Denk bij warme dagen ook goed aan je werkschoenen: een platte of bescheiden hak zorgt er voor dat je het werken in warme omstandigheden beter volhoudt.

Bedrijfskleding voor warme dagen

Werkjassen bij slecht weer

De werkjas is het allerbelangrijkste kledingstuk wanneer je onder alle weersomstandigheden werkt. Een goede werkjas beschermt je niet alleen tegen kou, maar ook tegen wind en regen en heeft antistatische eigenschappen. Bovendien heeft een werkjas vaak goede reflectie, waardoor je voor anderen beter zichtbaar bent. Zo draagt jouw werkjas op alle fronten bij aan jouw veiligheid. In de winter houden een goede werkjas je lekker warm doordat de stof ademt. Dit voorkomt dat je klam wordt.

Bedrijfskleding voor tijdens regen en slecht weer

Overall

Denk je aan werkkleding, dan denk je aan de overall. Praktisch, sterk en echte allrounder: voor veel beroepen is de overall onmisbaar: van monteurs tot verhuizers, van agrariërs tot schilders. Een overall beschermt tegen vuil, stof, spaanders, olie, vloeistoffen, bacteriën, kou, hitte en ook vonken. Wist je dat de overall al in 1917 uitgevonden is? Toen nog voor piloten, nu voor iedereen die veilig wil werken. Het basisontwerp van de overall is in die 100 jaar niet veel veranderd, het materiaal wel. Slijtvaste cordura met extra kniebescherming en versteviging rond de zakken is voor een goede overall een must.

Lange en korte werkbroeken

Op de meeste dagen zul je kiezen voor een lange werkbroek. Maar dat plezier kan snel omslaan in een last als het buiten warm is. Die stevigheid en dikke stof beschermt je perfect, maar kan bij oplopende temperaturen minder comfortabel zijn. Een korte werkbroek is dan een goede keuze. Je profiteert dan wel van alle eigenschappen van een korte broek, maar ook van alle eigenschappen van je werkbroek.

Man in een korte werkbroek

Terug naar boven

Kosten werkkleding

Werkkleding is er in ieder budget en voor ieder beroep. Het houdt je werknemers veilig en gezond én het vergroot het werkplezier. Dat zie je terug in het eindresultaat.

Werkgever of werknemer: wie betaalt de werkkleding?

Werkkleding is kleding die je nodig hebt voor je werk. In je vrije tijd heb je er normaal gesproken weinig aan, want daar is het niet geschikt voor. Dat betekent dat de kosten voor de werkkleding voor rekening van de werkgever zijn. Veel werkgevers hebben regels voor werkkleding. Zo kun je van je werknemers vragen dat ze de werkkleding niet dragen tijdens klussen aan hun huis of auto. Daar slijt de kleding sneller van. Sommige werkgevers nemen dit zelfs op in de arbeidsovereenkomst.

Is werkkleding aftrekbaar van de belasting?

Werkkleding is aftrekbaar voor de belasting als het voldoet aan de volgende regels:

  • je draagt het in het kader van de onderneming (dus je draagt het op je werk)
  • het heeft de uiterlijke kenmerken van werkkleding (werkjas, overall)
Bij werkkleding waarbij het accent op uitstraling en herkenbaarheid gelden er aanvullende regels. Jij kunt wel vinden dat een polo bedrijfskleding is, maar een polo kun je ook prima dragen in je vrije tijd. Daarom heeft de belastingdienst bepaald dat er een beeldmerk van tenminste 70cm2 op de kleding aanwezig moet zijn. Uiteraard moet het beeldmerk, bijvoorbeeld je logo, verwijzen naar je bedrijf.

Terug naar boven

De populairste merken werkkleding

Een paar merken in de wereld van de werkkleding springen er uit. Deze merken hebben zich in de loop der jaren meer dan bewezen. Ze worden goed verkocht. Dit komt omdat de kwaliteit uitstekend is. Vaak gaat het om bedrijven met jarenlange ervaring in de productie van werkkleding, dat zie je terug in het eindresultaat. Kies je voor deze merken dan zit je altijd goed:

Snickers Workwear

De beste werkkleding ontstaat vanaf de werkvloer, dat is het idee achter de werkkleding van Snickers Workwear. Snickers bestaat al sinds 1975 en is opgericht door elektricien Matti Vilo. Al meerdere malen had hij gevraagd om goede werkkleding, maar wat hij kreeg voldeed niet aan zijn wensen. Daarom besloot hij het zelf te ontwerpen en produceren. Tegenwoordig ligt de lat nog steeds hoog bij Snickers. Snickers Workwear staat voor zware kwaliteit, comfort en superieure functionaliteit en duurzaamheid.

HAVEP

150 jaar ervaring in het bedenken en maken van werkkleding, kun je je het voorstellen? Al die jaren hebben geleid tot hoogstaande werkkleding, op alle fronten. HAVEP is een Nederlands topmerk dat niet alleen put uit ervaring, maar ook inzet op innovatie. De markt staat niet stil en HAVEP ook niet. Van bouw tot tuinbouw tot horeca en industrie: met HAVEP ben je verzekerd van de hoogste kwaliteit.

Tricorp

Kwaliteit en stijl: die combinatie kenmerkt Tricorp, één van de grootste producenten van werkkleding. De werkkleding van Tricorp workwear is duurzaam, veilig en zeer betrouwbaar. Alle werkkleding wordt ontworpen in Rijen. Hierbij is er veel aandacht speciaal voor de intensieve gebruiker. Dit resulteert in een eindproduct dat lang meegaat. Robuuste werkkleding die voldoet aan de strengste eisen mét veel aandacht voor comfort.

Blaklader

In Zweden weten ze wat kwaliteit is. Familiebedrijf Blaklader ontwerpt en produceert hoogwaardige werkkleding met oog voor detail. Dit doen ze al sinds 1959 en dit doen ze zo goed dat ze inmiddels met trots de Triple A Gold waardering krijgen. De werkkleding van Blaklader is voor veel beroepen geschikt.

Dassy

Een frisse blik in de werkkledingwereld, dat is Dassy. Ze bestaan pas sinds 2007, maar zijn een spin-off van een textielproducent met meer dan 40 jaar ervaring. Dit combineert twee sterke eigenschappen: ervaring én innovatie. Dassy heeft in korte tijd een geweldige reputatie opgebouwd dankzij de hoge kwaliteit die zij steeds leveren.

Gildan

Gildan is hét merk voor werkkleding met een herkenbare uitstraling. Ze leveren hoogwaardige basics die ideaal zijn om te bedrukken of borduren. T-shirts, polo’s, vesten, sweaters, truien, joggingbroeken, onderkleding en sokken: bedenk het maar en ze hebben het. Ook fijn: ze hebben een enorm aanbod aan kleuren en variaties, waardoor er altijd iets bij zit dat perfect past bij jouw bedrijf.

Terug naar boven

Borduren en bedrukken op werkkleding

Werkkleding bedrukken

Het bedrukken van werkkleding zorgt voor net dat beetje extra. Het geeft een professionele uitstraling en maakt jouw werknemers meteen herkenbaar voor klanten. Zo worden de mensen op de werkvloer het visitekaartje van jouw bedrijf. Kies voor werkkleding van hoge kwaliteit, zodat je lang plezier hebt van het bedrukken.

Werkkleding borduren

Ben je op zoek naar een duurzaam alternatief voor bedrukken? Dan is het borduren op werkkleding de perfecte keuze voor jou. De gebruikt materialen en methodes zorgen voor een erg lange levensduur en een luxe uitstraling. Borduren kan in alle kleuren en bijna alles kan geborduurd worden, behalve dunne stoffen en t-shirts.

Tip: Na een aantal draag- en wasbeurten wil je nog steeds diezelfde verzorgde look behouden tenslotte. In veel gevallen is het bedrukken van werkkleding of bedrijfskleding volledig aftrekbaar van de belastingdienst. Het beeldmerk op de kleding, altijd gelinkt aan jouw bedrijf, moet hiervoor tenminste 70cm2 groot zijn.

Terug naar boven

Nu weet je álles over werkkleding

We hopen dat je nu genoeg informatie hebt om de beste werkkleding of bedrijfskleding voor jouw bedrijf te kiezen, of je nu gaat voor veiligheid of uitstraling. We zetten de belangrijkste tips nog een keer voor je op een rijtje:

  • verdiep je goed in de wettelijke normen voor jouw branche
  • vraag jouw werknemers welke werkkleding hun voorkeur heeft
  • bespaar nooit op veiligheid
  • kies voor materialen die passen bij jouw werkzaamheden
  • let goed op draagcomfort en duurzaamheid
  • kies voor een werkjas, overall of werkbroek van een vertrouwd merk
Heb je toch nog vragen of wil je advies op maat? Neem dan contact op met de klantenservice van Proforto. Onze experts denken graag met je mee!