Vragen?
Chat met Mike

Welke werkbroek past bij mijn beroep?

Alles over werkbroeken > Beroepen

Let goed op de veiligheidseisen bij het kiezen van een werkbroek die past bij jouw beroep. Zo ben je altijd goed beschermd op de werkvloer. Ook als je in loondienst werkt en je werkgever jou werkkleding verstrekt, is het verstandig om zelf de werkbroek te controleren. Je weet tenslotte niet of jouw werkgever goed op de hoogte is van alle eisen of misschien een budgetkeuze heeft gemaakt.

Als je werkt met gevaarlijke stoffen ga dan voor een stevig en waterafstotend materiaal. Draag in geen geval een korte broek op de werkvloer. Werk je met veel gereedschap? Dan is een werkbroek met de mogelijkheid om je gereedschap veilig op te bergen in verstevigde zakken een uitkomst.

Twijfel je aan welke eisen jouw werkbroek moet voldoen? Neem dan altijd het zekere voor het onzekere en zoek de veiligheidseisen voor jouw beroep op.

Werkkleding in de bouw

Werkbroeken zorg

Een goede werkbroek voor de zorg is gemaakt van comfortabele stof en voelt zacht aan. Vaak is een zorgbroek gemaakt van katoen in combinatie met polyester.

Zowel katoen als polyester hebben een paar topeigenschappen die in de zorg goed van pas komen. Een zorgbroek met beide stoffen combineert zo het beste van twee werelden. Katoen voelt prettig aan de huid en maakt de stof goed wasbaar, terwijl polyester vocht en geurtjes afstoot.

De combinatie van katoen en polyester zorgt ervoor dat virussen en bacteriën zich minder goed kunnen verspreiden van de zorgverlener naar de patiënt. Maar zorgbroeken zijn niet alleen een bescherming voor de patiënt. Ook de zorgverlener heeft veel baat bij het dragen van een goede zorgbroek. Het personeel in de zorg komt in contact met medicijnen en ziektekiemen, bescherming tegen deze invloeden is heel belangrijk. Zorgbroeken bevatten stoffen die ervoor zorgen dat medicijnen en bacteriën niet in contact komen met de huid van de zorgverlener.

Zorgbroeken hebben altijd een lichte kleur. Hygiëne is essentieel in dit werkveld en zo is goed te zien of de werkbroek schoon is. Vlekken zijn direct zichtbaar, waardoor de zorgverlener hierop kan inspelen door zich te verkleden en het kledingstuk te wassen. Zo krijgen virussen en bacteriën geen kans om zich te verspreiden.

Werkkleding in de bouw

Werkbroeken in de bouw

Werkbroeken in de bouw vragen om een paar specialistische eigenschappen, gericht op bescherming en comfort. In de bouw moeten werkbroeken tegen een stootje kunnen, maar ook lekker zitten zodat je alle bewegingen kunt maken die nodig zijn om je werk goed uit te voeren. Denk er ook om dat zichtbaarheid in sommige gevallen écht toegevoegde waarde heeft.

Om de werkbroek zo duurzaam mogelijk te maken is het belangrijk dat deze op de juiste punten verstevigd wordt. Daarnaast is het een goed idee om te letten op een gebruiksvriendelijk ontwerp en comfortabele snit.

In de bouw wil je je gereedschap altijd bij de hand hebben, want dan kun je snel en productief werken. Voldoende verstevigde zakken en opbergmogelijkheden zijn dan ook heel belangrijk bij het kiezen van een werkbroek die bij je past.

Zoek je een werkbroek met zakken? Gebruik dan deze korte checklist:

  • kun je het belangrijkste gereedschap kwijt in de zakken?
  • zitten de zakken op de juiste plek en kun je er makkelijk bij?
  • zijn de zakken van de werkbroek verstevigd om slijtage te voorkomen?

In een ideale situatie antwoord je ‘ja’ op alledrie de vragen en heb je de perfecte werkbroek voor de bouw te pakken.

Het aantal en soort zakken in een werkbroek is trouwens minder simpel dan het lijkt. Er zijn heel veel zakken voor heel veel toepassingen. Kies dan maar eens de juiste. Vaak kun je de opbergmogelijkheden los toevoegen of juist verwijderen. We hebben ze voor je op een rijtje gezet:

  • spijkerzakken
  • duimstokzak
  • pennenhouder
  • knoop en lus voor werkmes
  • ID-pashouder
  • D-ringen
  • hamerlus
  • beenzakken
  • afneembare sleutel/tapehouder
  • kniezakken voor kniekussens

Een werkbroek in de bouw is natuurlijk niet alleen praktisch. Want hoewel productief werken heel belangrijk is, staat veiligheid en gezondheid altijd voorop. Ook hier geldt weer: zorg dat je op de hoogte bent van alle veiligheidseisen en neem geen genoegen met een werkbroek die jou niet de allerbeste bescherming biedt.


Een goede werkbroek voor de bouw beschermt je tegen o.a.:

  • statische elektriciteit
  • vlammen en hitte
  • chemicaliën
  • rondvliegende voorwerpen
  • gereedschap (bv een nietpistool)

Werkbroeken en horeca

De horeca is een heel breed vakgebied, waardoor er veel verschillende werkbroeken voor veel verschillende toepassingen beschikbaar zijn. Van ober tot kok, er is altijd een werkbroek die aan al je eisen voldoet. Omdat er in de horeca veel mannen en vrouwen werken, is het aanbod van een goede werkbroek voor zowel heren als dames heel ruim.


De beste werkbroek voor een kok heeft 4 belangrijke eigenschappen

  • bescherming tegen hitte en scherpe voorwerpen
  • hygiëne
  • temperatuur
  • presentatie

Verbranding van de huid is voor koks een reëel gevaar. Ze zijn tenslotte veel bezig met verhitte gerechten, fornuizen en ovens. Daarnaast is bescherming tegen scherpe voorwerpen, zoals bijvoorbeeld koksmessen, essentieel. Een goede broek houdt de huid veilig en kan tegen een stootje, waardoor de kok zijn werk optimaal kan doen.

Natuurlijk wil een kok naast veilig ook schoon werken, daarom is hygiëne een groot aandachtspunt bij het kiezen van de juiste werkbroek. De stof moet goed wasbaar zijn en vlekken direct zichtbaar. Zo komen bacteriën vanuit de keuken niet in het eten terecht.

Ondanks dat de stof stevig moet zijn, moet deze ook luchtig zijn. Een kok opereert in een warme keuken en wil niet oververhit raken. Een goede werkbroek reguleert de temperatuur, wordt niet te warm en geeft voldoende bewegingsvrijheid.

Een kok is het hoofd van de keuken. Die leidinggevende positie moet hij ook uitstralen en daar helpt een goede en nette werkbroek bij. Soms komt de kok ook rechtstreeks in contact met de gasten. Dan is hij het visitekaartje van het bedrijf.

Werkbroeken voor obers zijn belangrijk in de herkenbaarheid en de uniforme uitstraling binnen het bedrijf. Een goede werkbroek draagt bij aan de uitstraling en beleving van het restaurant. Een goede werkbroek voor een ober is netjes, staat professioneel en is goed te reinigen. Want dat kleding in de horeca schoon moet zijn, staat buiten kijf.

Het is verstandig om het wassen van de werkbroeken uit te besteden aan een externe partij of het zelf centraal te regelen. Zo zorg je dat de kleding goed gewassen wordt volgens de juiste voorschriften. De was wordt 100% schoon, slijt het minder en er valt niemand uit de toon.

Schilderskleding voor vrouwen

Werkbroeken voor schilders

Werkbroeken voor schilders maken het werken productiever, makkelijker en veiliger. Snel even de kwast of spatel opbergen en weer kunnen pakken, is een basisbehoefte van een schilder. Maar die verf of spatel moet dan wel in de broek blijven en er niet doorheen komen. Stevige stof is dan ook een absolute must.

Naast stevigheid is het ook heel belangrijk om te kiezen voor een waterdichte stof. Omdat je als schilder in aanraking komt met chemicaliën en schadelijke stoffen, moet je altijd zorgen dat deze middelen de huid nooit kunnen bereiken.

Om goed schilderwerk te leveren moet de schilder zich soms in de vreemdste bochten wringen. Een werkbroek voor schilders moet daarom comfortabel zijn en voldoende bewegingsvrijheid bieden.

Let er bij de aanschaf van een werkbroek goed op dat de broek niet te ruim zit. Als schilder sta je vaak op de ladder of trap. Je wilt nergens achter blijven haken of steken. Zeker als er gereedschap of losse zakken aan de werkbroek bevestigd zijn, kan dit gevaarlijke situaties opleveren. Ons advies: hoe makkelijk het ook lijkt: hang geen gereedschap aan je broek als de ladder op moet. Het gemak weegt niet op tegen de risico’s.

Omdat je als schilder met veel verschillende soorten verf werkt, kan het een uitdaging zijn om de werkbroek goed schoon te krijgen. De meeste verven zijn uitwasbaar in de wasmachine. Lukt dat niet? Dan hebben we een paar tips voor je:

  • overgiet de broek met kokend water
  • laat de broek een nacht weken

Ook na het weken of het overgieten met kokend water moet de broek in de wasmachine, anders komen de vlekken terug.

Leuk weetje: misschien draag je als schilder een witte werkbroek omdat het zo hoort voor je gevoel. Maar wist je dat een witte broek het licht weerkaatst? Zo kun je ook in de donkere hoeken goed zien waar je schildert.

Terug naar hoofdpagina

De juiste werkbroeken voor jouw beroep gevonden?

Nu je weet welke werkbroeken bij jouw beroep passen is het tijd om een kijkje te nemen. Heb je toch nog vragen of wil je advies op maat? Neem dan contact op met de klantenservice van Proforto. Onze experts denken graag met je mee!