
Gebruik jij werkkleding op je werk? Dan weet je vast dat het regelmatig wassen hiervan belangrijk is. Maar wie betaalt eigenlijk de kosten hiervan en hoe zorg je dat je kleding mooi en fris blijft? In dit artikel geven we je duidelijke antwoorden en praktische tips.
Krijg je een vergoeding voor het wassen van werkkleding?
In Nederland regelt de Arbowet dat werkgevers normaal gesproken verantwoordelijk zijn voor het wassen van werkkleding. Toch komt het voor dat je werkgever je vraagt om dit thuis te doen.
Wanneer krijg je een wasvergoeding?
Moet jij zelf je werkkleding thuis wassen? Dan heb je meestal recht op een vergoeding. Je werkgever betaalt jou dan een vergoeding voor water, wasmiddel, energie en slijtage van de wasmachine. Vaak krijg je ongeveer €20 tot €25 per maand.
Belasting en wasvergoeding
Je werkgever mag je een vergoeding geven als jij je werkkleding thuis moet wassen. Maar daar zitten natuurlijk wel nog wat regels aan. De Belastingdienst ziet deze vergoeding namelijk meestal als extra inkomen. En daar moet belasting over betaald worden.
Er geldt hier wel één uitzondering:
Is je werkkleding duidelijk herkenbaar als bedrijfskleding (bijvoorbeeld met een groot logo)? Of is het beschermende kleding die je alleen tijdens het werk draagt? Dan mag de werkgever de vergoeding wél belastingvrij geven.
Twijfel je of jouw kleding hieronder valt? Vraag het dan aan je werkgever of kijk in je arbeidscontract of cao.
Praktische tips: hoe was je werkkleding?
Je werkkleding blijft langer mooi als je deze op de juiste manier wast. Dat geldt zeker voor kleding met een opdruk of borduursel. Volg daarom deze tips:
1. Volg het waslabel
Check altijd het label in je kleding. Hou je aan de maximale temperatuur. Voor bedrukte kleding is dat vaak maximaal 40 graden. Bij geborduurde kleding mag je meestal gewoon de temperatuur van het label aanhouden.
2. Was bedrukte en geborduurde kleding altijd binnenstebuiten
Draai werkkleding met opdruk of borduursel altijd binnenstebuiten voordat je het in de wasmachine stopt. Zo bescherm je logo’s, prints en details tegen slijtage, wrijving en kleurverlies.
3. Geen wasverzachter gebruiken
Gebruik nooit wasverzachter bij werkkleding. Dit kan logo’s, prints of speciale coatings aantasten (denk bijvoorbeeld aan brandvertragende kleding).
4. Vul de wasmachine niet te vol
Stop niet te veel kleding tegelijk in de machine. Vul de trommel tot ongeveer twee derde. Zo wordt alles goed schoon en slijt de kleding minder snel.
5. Laat was niet te lang liggen
Haal je werkkleding meteen uit de wasmachine als het programma klaar is. Natte kleding die te lang blijft liggen, kan gaan stinken of kreuken.
6. Droog aan de lucht
Stop werkkleding niet in de droger. Laat het drogen op een wasrek of hanger. Zo voorkom je krimp en schade aan logo’s of reflecterende kleding.
7. Niet uitwringen of naar de stomerij brengen
Knijp werkkleding niet uit en breng het niet naar de stomerij. Beide kunnen schade veroorzaken aan de stof of bedrukking.
8. Vlekken voorbehandelen
Zitten er vlekken in je kleding, zoals olie of zweet? Behandel ze dan vooraf met bijvoorbeeld groene zeep. Laat het wel even intrekken voor je de wasmachine aanzet.
9. Wasmachine schoonmaken
Werkkleding kan flink vies zijn. Maak je wasmachine daarom na elke wasbeurt even schoon. Zo voorkom je dat vuilresten achterblijven en blijft je gewone was ook fris.
Ben je specifiek op zoek naar advies over het wassen van je werkbroek? Daar hebben we een volledig artikel aan gewijd.
Uitleg wasiconen
Hieronder vind je een uitleg van de meest voorkomende wasiconen die je op het label van je kledingstuk vindt.
- Maximale temperatuur waarop je de kleding mag wassen
- Kledingstuk alleen wassen door middel van handwas
- Het kledingstuk is niet geschikt om te wassen
- Het kledingstuk mag in de droger
- Het kledingstuk mag niet in de droger
- Alleen in de droger op een lagere temperatuur
- Alleen in de droger op een hogere temperatuur
- Niet geschikt voor strijken
- Geschikt voor lauw strijken: 110 graden
- Geschikt voor warm strijken: 150 graden
- Geschikt voor heet strijken: 200 graden
- Niet bleken met chloorbleekmiddel
Klaar om aan de slag te gaan?
Heb je nog vragen over werkkleding wassen of wil je advies over geschikte kleding? Neem gerust contact op met onze klantenservice. Bij Proforto helpen we je graag met deskundig en persoonlijk advies.
Bekijk ons assortiment werkkleding direct online en ga goed voorbereid aan de slag!